
گرسماسر « گرسمه سر ، گرزمان سر» از مناطق باستانی منطقه جنت رودبار محسوب می شود. این روستا از شمال به جنگل دالخانی، از سمت جنوب به جنت رودبار،ایزکی، اکراسر و نمکدره، از شرق به روستای لیماکده و سیاه سرت و از سمت غرب به کوه زین پشت و جواهرده محدود می شود.
با توجه به حدود و وسعت گرسماسر ، این منطقه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد. گرسماسر نام خود را از «دژ گرزمان» سر گرفته است که به معني مكاني در بالاي بهشت است و قلعهای هم به همين نام در اين روستا وجود دارد و بقاياي اين قلعه در اطراف روستا باقی است. رابینو از روستای مذکور با نام گَرلَپه سَر نام برده که در کنار دژ گرزمان سر واقع شده است.( سفرنامه مازندران و استر آباد، ص۲۳)
گرسماسر به صورت منطقه ای جداگانه و در ارتفاع بالاتری نسبت به جنت رودبار واقع شده و امروزه به صورت ییلاق اهالی کتالم درآمده است، البته عده ای از دامداران و گالشها در تمام فصول سال در آنجا به سر می برند.
هواي آن در فصل تابستان بسيار خنك و گاهي سرد است. دشتهاي بسيار زيبا، کوههای بسيار بلند و چشمههاي بسيار خنك، اين ييلاق را از سايرين متمايز ميكند. دزكول نيز در اين ييلاق قرار دارد كه بسيار زيبا و بلند است. از روي اين كوه تمام نقاط رامسر و تنكابن قابلمشاهدهاند. گردشگاههای اين ييلاق، رستم سر، تله بن، راه كنار، مسجد آبجی, دزكول, فولاد چشمه و… میباشند که هر يك زيبايي خاصي دارند.
روستاي کوهپايهاي گرسماسر، با بافت مسکوني پراکنده در شيبي ملايم استقرار يافته است. کوچههاي پيچ در پيچ روستا و خانههاي قديمي آن با سقفهاي شيرواني و ديوارهاي گلاندود، جلوۀ زيبايي از معماري سنتي و ساده روستا را به نمايش ميگذارند.
خانههاي قديمي و سنتي، تحت تأثير نوع معيشت و فعاليت خانوارهاي کشاورز، دام دار ساختهشدهاند، ولي خانههاي جديد، بيشتر به صورت ويلايي است که صاحبان آنها معمولاً در تعطيلات تابستان و ايام فراغت به روستا مسافرت و در آن اقامت ميکنند. مصالح بهکاررفته در بناهاي قديمي غالباً گل، سنگ، خشت و چوب است، ولي در خانههاي جديد از آجر، سيمان، سنگ تزئيني، گچ و آهن استفاده شده است.
کوچههای پيچ در پيچ با شيب ملايم، خانههای قديمي با سقف شيرواني و ديوارهاي گل اندود، معماري سنتي و سادگي زندگي روستايي را به نمايش میگذارد.
معروفترین ارتفاعات روستاي گرسماسر، کوه سماموس است که روستاي گرسماسر در دامنه شرقي آن و روستاي جواهر ده در ضلع شمالي غربي آن واقعشدهاند. روستاي گرسماسر، يکي از مناسبترين مسيرهاي صعود به اين قله زيباست و به همين دليل، کوهنوردان بسياري براي صعود به اين کوه، به روستاي گرسماسر مراجعه ميکنند.
آداب و رسوم
مردم روستاي گرسماسر در اعياد ديني قربان، فطر و غدير به نيايش و سرور و در ايام محرم و وفات و شهادت ائمه به عزاداري ميپردازند. در اين روستا، برگزاري مراسم آفتاب خواهي، عروسي گلي، پیر بانو، شيلان، داب چرمي، نوروز خواني، نار زدن داماد به عروس، دندان سري کودکان و چل مار خانه، رواج دارد. عيد نوروز، چهارشنبهسوری، سيزده بدر و شب يلدا نيز با مراسم ويژهاي برگزار ميشوند.
بازیهای محلی
کشتي محلي، طناببازی، سوارکاري و کوهنوردي از ورزشها و بازيهاي رايج روستاست که بيشتر توسط جوانان انجام ميشود.
موسيقي
موسیقی و اجراي انواع آوازها و آهنگهاي محلي، به ويژه در مراسم عروسي و جشنها رواج دارد. در گذشته، نوعي سازدهنی از پوست درخت ميساختند که در مراسم خاص نواخته ميشد.
ييلاق گرسماسر، رامسر
لباس محلی
سالخوردگان روستا معمولاً از لباس محلي استفاده ميکنند؛ لباس محلي مردان شامل شلوار، پيراهن، نیمتنه و کلاه پشمي است و زنان نيز از پيراهن، دامن، پيژامه، روسري و نیمتنه با رنگها و طرحهاي زيبا استفاده ميکنند.
صنایعدستی
صنایعدستی روستاي گرسماسر شامل انواع چادرشب، نمد، شولا، چوخا، کوشير، سفره، جاجيم، نمد، زنبيل، کوزه، سبدهاي چوبي و برخي ظروف چوبي مانند لاک است که میتوانید از کارگاههای خانگي زنان روستا بخريد.
غذاهاي محلي
انواع غذاهای محلی خوشطعم و لذيذ توسط زنان روستايي طبخ ميشود. نزديکي روستا به استان گيلان موجب تأثيرپذيري از فرهنگ غذايي گيلاني شده است. ترشي تره، شيرين تره، سيرواويج، پلاسرتره، بوراني، کماج، ميرزاقاسمي، هلو آبي، بادمجان قليه، قطاب مخصوص و ماهي ملاقه (تنوري) از جمله غذاهاي محلي روستاي گرسماسر هستند.
آفرين بر مردمان با صفاي دره دم
مردمان ساده بي ادعاي دره دم
گرچه دور از شهر خويشم سالها و سالها
مي تپد اين دل هنوزم در هواي دره دم
از كلنگ مش سهراب و از نماز ميرزلي
خاطراتي دارمش از هر كجاي دره دم
هر دمي طفل دل من بي قرار و بي قرار
مي كشد پر در هواي سبزي باغ دره دم
آرزو دارم كه روزي من بيايم در شمال
عاشقانه من ببوسم خاك پاي دره دم